ciagi
Stokrotka: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=5n+x2+4x+10. Wykaż że dla każdej liczby rzeczywistej x
ten ciąg jest arytmetyczny i wszystkie jego wyrazy są dodatnie.
Pierwsza częsć zadania zrobiłam
r=5 wyszło.
ale jak zrobic : wykaz ze wszystkie jego wyrazy są dodatnie.
19 lis 18:32
Qba: skoro masz r=5 (czyli >0), to ciąg jest rosnący
więc, jeśli jego pierwszy wyraz jest >0, to wszystkie nastepne także
19 lis 18:40
Stokrotka: ale jak mam to zapisac? i skad wiesz ze 1 wyraz jest rowny zero?
19 lis 18:42
Qba: Oblicz wartość pierwszego wyrazu (masz wzór na n−ty wyraz, po prostu podstaw do niego n = 1).
Jeśli uzyskasz liczbę dodatnią, to masz gotowe, bo wszystkie inne wyrazy są wieksze od
pierwszego.
OK?
19 lis 18:53
Stokrotka: okej zrobilam tak dzieki
19 lis 18:57