Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4 a ósmy 16. Pierwszy wyraz tego c
Słaaaw: Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4 a ósmy 16. Pierwszy wyraz tego ciągu jest
równy:
Umiałby mi ktoś to zrobić, łącznie z wyjaśnieniem, podstawieniem pod wzory itp.?
Pozdrawiam!
19 lis 18:28
Słaaaw: nikt tego nie umie serio? ;>
19 lis 18:34
Jolanta: wzór na nty wyraz ciągu
19 lis 18:35
Qba: a4 = a1*q3 = 4
a8 = a1*q7 = 16
Rozwiąż układ.
Wiesz, dlaczego tak?
19 lis 18:35
Słaaaw: tak wiem. To jest wzór ciągu geomterycznego przekształcony tak?
19 lis 18:36
Słaaaw: tylko nie bardzow wiem jak ten układ rozwiązać
19 lis 18:37
Jolanta: masz ciag arytmetyczny nie geometryczny jaki jest wzór an=...
19 lis 18:38
Qba: a, sorry, przekombinowałem...
19 lis 18:43
Jolanta: oj ,oj w ciagu arytmetytcznym jest róznica miedzy wyrazami stała =r
an=a1+(n−1)*r
a4=a1+(4−1)*r
a8=
19 lis 18:45
Słaaaw: czyli wkoncu jak to bedzie?
19 lis 18:48
Słaaaw: hmm?
19 lis 18:51
Jolanta: spróbuj dokonczyć co napisałam a8=
19 lis 19:00
Słaaaw: a8 = a1 + (8−1)*r
19 lis 19:03
Słaaaw: hmm? ;>
19 lis 19:16
Jolanta: |a4=a1+3r
|a8=a1+7r
|4=a1+3r
|16=a+7r umiesz rozwiazac ?najłatwiej metoda przeciwnych współczynników
19 lis 19:21
Jolanta: 16=a1+7r
19 lis 19:21
Jolanta: umiesz czy nie ?
19 lis 19:35
Trele: Nie małopolskie
17 mar 18:16