:((
Nikita : Rozwiąż:
1) 2x4 + 3x3 − 6x2 − 3x + 2 = 0
2) x4 − 2x3 − x2 − 2x + 1 = 0
19 lis 18:22
Qba: Rada dla ciebie: zacznij od poszukania rozwiązań wśród dzielników wyrazu wolnego.
19 lis 18:25
Nikita : yyyyy....ale jakoś mi to nic nie mówi.
19 lis 18:35
19 lis 18:39
Nikita : więc dzielniki to : −1, 1 , 2, −2,
Ale żadna z tych liczb nie pasuje.
A jak znalazłam p= −1, 1 , 2, −2, i q= −1, 1 , 2, −2,
to podzieliłam te jeden ułamek z tych dzielników przez: 2x4 + 3x3 − 6x2 − 3x + 2 = 0
i wyszedł mi wielomian z resztą. i nie wiem co teraz.
19 lis 19:43
ICSP: no to
Qba ty zajmiesz się pierwszym a ja drugim
19 lis 19:51
Qba: Rzeczywiście nie mają wymiernych... to trzeba kombinować.
19 lis 19:52
ICSP: x
4 − 2x
3 − x
2 − 2x + 1 = 0
x
4 − 2x
3 + x
2 = x
2 + x
2 + 2x − 1(dodałem z dwóch stron x
2)
(x
2−x)
2 = 2x
2 + 2x − 1
(x
2 − x + y)
2 = 2x
2 + x − 1 + a(wprowadziłem dwie nowe zmienne. Będę teraz próbował znaleźć
zależność miedzy y oraz a
a = (x
2 − x + y)
2 − (x
2 − x)
2 = y(2x
2 − 2x + y) = 2x
2y − 2xy + y
2
zajmijmy się teraz prawą stroną równania:
2x
2 + 2x − 1 + 2x
2y − 2xy + y
2 = 0
(2+2y)x
2 + (2 − 2y)x + y
2−1 = 0
chcę to zawinąć we wzór skrócnego mnożenia wiec Δ = 0
Δ = (2−2y)
2 − 4(2+2y)(y
2−1) = −8y
3 − 4y
2 + 12
Δ = 0 oczywiście dla y = 1
czyli mamy:
(2 + 2)x
2 + (2−2)y + 1−1 = 4x
2 = (2x)
2
wracamy :
(x
2 − x +1)
2 − (2x)
2 = (x
2−3x+1)(x
2 + x + 1)
pierwiastki:
+ dwa zespolone ale zapewne jesteś na poziomie liceum i nie znacie jeszcze liczb zespolonych
Pozdrawiam
ICSP.
P.S. Pomoze mi ktoś w zadankach z liczb zespolonych?
19 lis 19:58
ICSP: łap jeszcze to:
x = −1 −
√2
x = −1 +
√2
jak wymnożysz odpowiednio to będziesz wiedziała jak pogrupować pierwszy aby wyszło
19 lis 20:29