Ciągi liczbowe
FredS: Podaj wzór na ogólny wyraz ciągu (an) określonego w następujący sposób: ciąg (an) jest
ciągiem kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1.
Wg mnie powinno być an=5n+1.
Niestety w odpowiedziach jest an=5n−4.
Dlaczego?
19 lis 18:21
Qba: Problem tkwi tu w pierwszym wyrazie
w twoim ciagu a1 = 6, a nie jest to pierwsza taka liczba, dlatego musi być 5n − 4, bo wtedy
a1 = 1
19 lis 18:30
FredS: | | 1 | |
Tyle że 1 dzielone ne 5 to jest |
| więc to chyba nijak ma się do reszty jeden. |
| | 5 | |
19 lis 18:35
Qba: Ale, gdy mówimy o dzieleniu z resztą, to nie robimy ułamków, tylko 1/5 = 0 r.1, 6/5 = 1 r.1, a
11/5 = 2 r.1, a 14/5 = 2 r.4
Rozumiesz?
19 lis 18:42
FredS: Tak, takie proste zadanie a bym zrobił błąd. Dziękuję.
19 lis 18:47