problem z wielomianem
JP: Pierwiastki trójmianu kwadratowego y=4x
2 - 8x + c są liczbami naturalnymi. Oblicz c.
Powie mi ktoś jak się za to zabrać ?Bo nie mam pomysłu
18 mar 15:59
gregory: można spróbować ze wzorów viet'a x1 +x2= -b/a oraz x1*x2= c/a
18 mar 17:03
gregory: otrzymasz układ równań
x1+x2 =8/4
x1*x2= c/4
liczysz i wychodzi C
18 mar 17:05
JP: ale jak z tego wyliczyć to C ? Bo nie wiem
19 mar 19:45
Basia:
c = 4*x1*x2 czyli musi być liczbą naturalną
c ≥4*1*1 bo ani x1, ani x2 ≠ 0 czyli 1 jest najmniejszą liczbą naturalną
spełniającą
warunki zadania
c ≥ 4
---------------
Δ = 64 - 16c = 16(4-c)
Δ ≥ 0 (bo trójmian ma pierwiastki)
16(4-c) ≥ 0
4-c ≥ 0
c ≤ 4
------------------------
c ≥ 4 i c ≤ 4 ⇔ c = 4
-----------------
19 mar 23:28