:(
Nikita : Rozwiąż układ:
{ x + y +
√ x + y = 12
19 lis 18:19
Nikita : To jest w układzie. Proszę pomóżcie.
19 lis 18:35
Nikita : Zaczęłam to tak robić ale dalej już nie wiem.
wszystko jest w jednym układzie
Najpierw spotęgowałam pierwsze i wyszło to:
{x
2 + y
2 + x + y = 144
Teraz to odjęłam, i zostało mi :
19 lis 20:00
Nikita : dobrze to wgl robię?
19 lis 20:01
Qba: Bardzo interesująco wykonujesz potęgowanie sumy... naprawdę świetnie...
(a + b + c)
2 = a
2 + b
2 + c
2 
ciekawe...
19 lis 20:03
Jolanta: Zle
19 lis 20:07
Nikita : więc jak to powinno byc
19 lis 20:13
Jolanta: nie wiem ,nie znam wzoru na (a+b+c)2 mozesz na pieszo mnożyc
19 lis 20:16
Nikita : Ja tez tego nie znam. czyli że jak ?
19 lis 20:21
krystek: Można [(a+b)+c]2=...i jest wyjście
19 lis 20:25
Qba: ale w ten sposób nie pozbędziesz się pierwiastka...
sprowadzić do postaci √x + z = ...
19 lis 20:34
Jolanta: Qba moze pomozesz ?
19 lis 20:38
AC:
Można tak, wprowadźmy oznaczenia:
s = x + y
m= x * y
wtedy układ ma postać
s +
√s =12 ⇔
√s = 12 − s i dziedzina 0 ≤ s ≤ 12
Równanie 1 podnosimy do kwadratu
s = 144 −24s +s
2 ⇔ s
2 −25s + 144 = 0
Δ = 625 −4* 144 =49
s = 16 ⋁ 9
16 nie należy do dziedziny więc s=9
wstawiamy do drugiego i wyliczmy m
| | s2 | | 117 | | 45 | |
m= |
| − |
| ⇔ m= |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
czyli
x i y są pierwiastkami trójmianu kwadratowego
lub odwrotnie bo równanie jest symetryczne.
19 lis 20:41
Qba: czemu s ≤ 12 ?
19 lis 20:52
AC:
√s = 12− s
√s ≥ 0 ⇔ 12− s ≥ 0 ⇔ s ≤ 12
19 lis 20:54