równiania
Monika00: dla jakiej liczby ,,a ,, proste o rownaniach (3a−1)x+2y−4=0, 2x+4y−5=0 są równoległe
19 lis 18:17
Jolanta: doprowadz do postaci
y=,,,,,
19 lis 18:18
Qba: ... i przyrównaj do siebia wspólczynniki przy iksach
19 lis 18:23
Monika00: Nie mam pojęcia,prawidłową odpowiedzią jest a= 23
mi nie wychodzi..
19 lis 18:53
Qba: Jakie ci wyszły po przekształceniu do y=... ?
19 lis 18:55
Jolanta: przenies tak,zeby y został z jednej strony reszta z drugiej
19 lis 18:58
krystek: Napisz w postaci kierunkowej y=ax +b obydwie proste
W−ek równoległości a1=a2
19 lis 18:59
Monika00: y=−24
drugiego nie liczylam bo już się nie zgadza co do wyniku....
19 lis 19:00
Qba: dziewczyno, wiesz, co masz zrobić?
Przekształć równanie funkcji (czyli np. (3a−1)x+2y−4=0 ) do takiej postaci, żeby po jednej
stronie był tylko y.
Rozumiesz?
19 lis 19:01
Jolanta: Monika nie mogły x zniknąć ani parametr a
19 lis 19:03
krystek: | | 1 | | 5 | |
y=− |
| x+ |
| ile wynoszą współczynniki kierunkowe? |
| | 2 | | 4 | |
19 lis 19:05
Jolanta: albo piszesaz tak,żeby była koncowa postać y=ax+b i prosre sa równoległe jeżeli maja takie samo
a
Albo zoatawiasz w postaci takiej jaka jest i wtedy warunek
A1B2−A2B1=0
19 lis 19:07
Jolanta: A1=3a−1 B1=2 C=−4 A2=2 B2=4 C2=−5
miałas to ?
19 lis 19:09
ala: (3a−1)x+2y−4=0, 2x+4y−5=0 są to proste w postaci ogólnej.
dwie proste w tej postaci są równoległe tylko wtedy gdy współczynniki przy x i y są równe.
wyraz wolny może być różny, tak więc:
(3a−1)x+2y−4=0,
2x+4y−5=0 /:2
4x+4y− 2,3 = 0
y są już równe, teraz należy porównać x:
3a−1 = 4
a = 5/3
19 lis 19:40
ala: sory źle podzielone:
2x+4y−5=0 /:2
x+2y− 2,5 = 0
y są już równe, teraz należy porównać x:
3a−1 = 1
a = 2/3
brawo, dobry wynik! :"D
19 lis 19:42
Jolanta:
A
1*B
2−A
2*B
1=0 warunek aby dwie proste były równoległe
(3a−1)*4−2*2=0
12a−4−4=0
12a=8
19 lis 19:58