współrzędne puktów
Karola899: Wektor PQ, gdzie P=(1,0) ma długość 5. Punkt Q leży na prostej y=2x. Wyznacza współrzędne
punktu Q.
19 lis 18:09
Bogdan:
Q = (q1, q2) = (q1, 2q1)
|PQ|2 = 52 ⇒ (q1 − 1)2 + (2q1 − 0)2 = 25
Rozwiąż równanie: (q1 − 1)2 + (2q1)2 = 25
19 lis 18:19
dero2005:
|PQ|→ = √a2 + b2
a = xQ − xP = xQ − 1
b = yQ − yP = yQ − 0
|PQ|→ = √(xQ−1)2 + (yQ−0)2 = 5
(xQ−1)2 + yQ2 = 25
yQ = 2xQ
xQ2 − 2xQ + 1 + 4xQ2 = 25 pomijam indeks Q
5x2 − 2x − 24 = 0
Δ = 484
√Δ = 22
x1 = −2 x2 = 2,4
y1 = −4 y2 = 4,8
Q( −2, −4) i Q(2,4, 4,8)
19 lis 18:33