Ciąg arytmetyczny oblicz 2 sposobami
sizas: Ciąg arytmetyczny Pomocy

Rozwiaż dwoma sposobami

19 lis 17:56
Stokrotka: ale co masz obliczyc?
19 lis 17:58
sizas: r i an
19 lis 17:58
Jolanta: | | a3+a5 | |
1 sposób to |
| =a4 liczysz r pózniej a1 |
| | 2 | |
znasz wzór na nty wyraz ciagu ?
a
n=...
19 lis 18:00
Bogdan:
Np. tak:
| | 14 − 8 | |
r = |
| = 3, a1 = 8 − 3 − 3 = 2 |
| | 5 − 3 | |
19 lis 18:01
sizas: znam
19 lis 18:01
sizas: a 2 sposób

?
19 lis 18:03
Jolanta: Bogdan napisał liczysz r a1=a3−2r
19 lis 18:06
Bogdan:
Można rozwiązać taki układ równań:
| | ⎧ | a1 + 2r = 8 | |
| | ⎩ | a1 + 4r = 14 |
|
19 lis 18:07
sizas: dzieki poradziłam sobie sama
a może ktoś zna sie na sumie ciagu


nie było mnie dzisiaj na tych zajeciach a musze jutro
oddac prace
suma ciągu arytmetycznego
1+5+9+13+...........+161=
i suma ciągu geometrycznego:
2+4+8+16=
19 lis 18:09
Jolanta: wzory na sumy masz?
w pierwszym a1=1 a2=5 r=a2−a1=4
do wzoru n anty wyraz ciagu podstawiasz i obliczasz ile masz wyrazów czyli obliczasz n
an=161
w drugim q=U{a2}[a1}=
S4=
19 lis 18:16
sizas: nie było mnie na tych zajeciach i nie mam nic na ten temat
i dlatego potrzebuje mieć to rozpisane ale nie wiem jak
19 lis 18:17
Jolanta: po lewej stronie ekranu kliknij ciagi liczbowe tam masz wszystkie wzory i przykłady.
19 lis 18:20
sizas: no dzieki juz tam byłam
19 lis 18:22
Jolanta: to masz wzór na sumy w ciagach
19 lis 18:23
sizas: zaswieciłaś wiedzą
19 lis 18:25
Jolanta: nie bądz złosliwa chetnie pomagam ale wzór mozesz sobie przepisać.Będziesz miała kłopoty to
pomoge
19 lis 18:27
xXx: najlepiej żeby ktoś zrobił za nas, prawda? trochę wysiłku i sam/sama znajdziesz.
19 lis 18:29
sizas: nie jestem złośliwa tylko nie mam czasu na kilku godzinne korepetycje w miedzy czasie robie
jeszcze inne przykłady te które umiem a jest tego dużo
19 lis 18:29
sizas: trudno czasami lepsza 3 jak nic nie zawsze trzeba mieć wszystkie zadania
19 lis 18:30
sizas: a jak wychodzi mi że q
2=27
to dalej jest że q=
√27
i jak na koniec wyjdzie to q


5,2

19 lis 18:39
sizas: bo nie wychodzi mi wynik q w ciągu geometrycznym
19 lis 18:41
Jolanta: prawidłowo
w jakim zadaniu tak Ci wychodzi?
19 lis 18:42
sizas: ciąg geometryczny
a2=1
a5=27
19 lis 18:43
sizas: no i licze
1xq2=27
q2=27
q=√27
19 lis 18:43
Jolanta: a5=a2*q3
27=q3 /3√
3=q
19 lis 18:48
sizas: teraz już wiem skad to wziełaś zapomniałam o tym że liczysz ile miejsc dzieli te liczby
19 lis 18:50
sizas: czyli miedzy a2 a a5 jest 3 miejsca stad q3
19 lis 18:50
19 lis 18:54
Jolanta: w ciagu geometrycznym
an=a1*qn−1 a5=a1*g4
a5=a2*q3
a5=a3*q2
a5=a4*q
19 lis 18:55
Jolanta: tylko 3 ( −3)*(−3)*(−3)=−27
19 lis 18:56
sizas: o to dobrze
dzieki
19 lis 18:57
sizas: zaraz to koncze to moze spróbuje z toba o co chodzi w tej sumie ciagów
19 lis 18:58
sizas: jesteś jeszcze

?
to jest ten ciag arytmetyczny 1+5+9+13+.......+161=
19 lis 19:06
sizas: a1=1
r=4
19 lis 19:06
sizas: chyba tak a reszta to porażka
19 lis 19:07
Jolanta: dobrze wzór na nty wyraz ciagu arytmetycznego
an=a1+(n−1)*r
an=161 r=4 oblicz n potrzebne do wzoru na sume
19 lis 19:12
sizas: an=1+(n−1)4
an=1+4n−4
an=4n−3
19 lis 19:15
sizas: nie wiem czy to dobrze
19 lis 19:20
sizas: zle juz widze
161=1+4n−4
161=4n−3
4n=−3−161
4n=164/4
n=41
19 lis 19:22
Jolanta: dobrze ale za an podstaw 161 tyle wynosi liczba ,która stoi na n tej pozycji
19 lis 19:24
sizas: 4n=−3−161
4n=−164/4
n=−41
19 lis 19:25
sizas: rabnełam sie tam n=−41
19 lis 19:25
sizas: i co dalej z tym robimy

19 lis 19:26
sizas: tak zostaje czy jeszscze coś piszemy

?
19 lis 19:26
sizas: wyliczamy jeszcze suma n
19 lis 19:29
Jolanta: miejsce w kolejce nie moze byc ujemne.To sa liczby pierwsza jest 1
druga(n=2) jest 5(a2=5)
trzecia (n=3)jest dziewiatka(a3=9)
n=41
przeniosłas n na lewo i nie zmieniłaś znaku ale 161 przeniosłąs na praWO I TEZ NIE ZMIENIŁAŚ
znaku
teraz wzór na sumę bo masz obliczyc ile wyjdzie jak dodasz wszystkie liczby od pierwszej w
kolejce do 41 w kolejce
19 lis 19:31
sizas: sn=1+161
−−−−−−−−x41
2
19 lis 19:34
sizas: sn=3321
19 lis 19:35
Jolanta: tak
19 lis 19:36
sizas: o boże idziemy jak burza
19 lis 19:37
sizas: i coś jeszcze


?właściwość ciągu

?
19 lis 19:38
sizas: Jolanta jestes tam
19 lis 19:45
Jolanta: Jestem ale robię też inne zadania
19 lis 19:50
sizas: wyliczyłam jeszcze tą własność ciągu
19 lis 19:54
sizas: an=161
19 lis 19:54
sizas: i to chyba już koniec tego

?
19 lis 19:54
Jolanta: jeszcze geometryczny zrób
19 lis 19:59
sizas: właśnie nie wiem jak
2+4+8+16=
19 lis 20:01
sizas: zaczynam od czego
19 lis 20:02
Jolanta: a1=2 a2=4
q=
19 lis 20:02
sizas: q=2
19 lis 20:04
19 lis 20:06
19 lis 20:08
Jolanta: Po 16 jest koniec? jeśli tak ile wyrazów jest w ciągu ?
19 lis 20:09
sizas: juz wiem wyszło 30
19 lis 20:14
sizas: sn=2x15=30 w skrócie
19 lis 20:15
sizas: coś jeszcze liczymy

?
19 lis 20:17
Jolanta: A masz cos jeszcze ?
19 lis 20:20
sizas: własnosc
19 lis 20:24
sizas: nie wychodzi mi ta własność wogóle
an2=an−1xan+1
162=16−1x16+1
162=16−16+1
162=1
19 lis 20:32
sizas: nie wiem co to za dziwoląg mi wyszedł
19 lis 20:32
Jolanta: chodzi o obliczenie np piątego wyrazu jeżeli masz dany czwartyi szósty
| | a4+a6 | |
a5= |
| w ciagu arytmetycznym |
| | 2 | |
a
52={a
4*a
6} w ciągu geometrycznym
wejdz w ciągi będzie tam hasło własnosci
napisane będzie tak jak trzeba znac
tzn w arytmetycznym
19 lis 20:36
sizas: boże nie wiem o czym piszesz
19 lis 20:39
Jolanta: Napisz jakie masz polecenie z tymi własnosciami
19 lis 20:39
sizas: żadnego polecenia nie miałam
tylko ciąg geometryczny
2+4+8+16=
i to wszystko
19 lis 20:41
sizas: dlatego wogóle nie wiedziałam co z czym sie je
19 lis 20:42
sizas: pewnie jeszcze musze ta własność ciągu ale napisałam ci wyżej że mi to nie wychodzi
19 lis 20:42
sizas: gdzieś robie bład
19 lis 20:42
Jolanta: miałs polecenie,zeby obliczyć sumy ciagów i to zrobiłaś .Własnosci trzeba znac ,zeby zadania
zrobic
wytłumacze ci na spójrz na ciagu arytmetycznym któty miałas
1 , 5, 9, 13....
a
1 a
2 a
3 a
4
| | a2+a4 | | 5+13 | | 18 | |
a3= |
| = |
| = |
| =9 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a
n wyraz ,którego szukasz (a
3)
a
n−1 wyraz bezposrednio przed nim(a
2)
a
n+1 wyraz tuż za nim( a
4)
19 lis 20:49
Jolanta: wykorzystalismy to w pierwszym zadaniu u góry miałs a3 i a5 napisałam jakpoliczyć a4 zeby
mozna było obliczyć r
19 lis 20:51
sizas: no ale to musze jeszcze wyliczyc ta własność ciagu w tym geometrycznym czy juz nic

?
19 lis 20:52
Jolanta: 2,4,8,16 twój ciag geometryczny
wyobraz sobie ,zadanie (z tymi samymi liczbami )ale tak sformuowane
drugi wyraz ciagu geometr. wynosi 4 a czwarty wyraz 16 oblicz sumę wyrazów.Co zrobisz żeby
obliczyć q?
19 lis 20:55
sizas: nie wiem juz mi sie pomieszało
19 lis 20:59
Jolanta: to jest własnie własność o której pisałam
np a52=a4*a6
a72=a6*a8
srodkowy do kwadratu =pomnozone dwa jeden przed nim drugi za nim
spróbuj policzyć to co pisałąm wyzej
19 lis 21:06
sizas: q2=a4/a2
19 lis 21:06
sizas: to q=2
19 lis 21:07
sizas: no i co to juz koniec czy jeszcze mam cos liczyc
19 lis 21:08
Jolanta: pytałąs o własnosc to próbuję ci wytłumaczyc chodzi o znajdowanie liuczby jeżeli masz dwie
które stoją po jej dwóch stronach .Nie ma to nic wspólnego z q
masz policzyć
a3 jeżeli sa dane a2= 4 i a4=16
19 lis 21:13
sizas: ale ja mam podane wszystkie liczby
19 lis 21:16
sizas: to co mam szukac?
19 lis 21:16
Jolanta: ale masz teraz takie zadanie ,że są tylko te dwie pisałam ci u góry jaka to własnosc
a32=a2*a4
a32=4*16
a32=64
a3=8
19 lis 21:18
Jolanta: Zadanie sama napisałam ,zebyś zrozumiała mysle,ze na dzisiaj dosyć
19 lis 21:22