Wyrażenia algebraiczne
Kasq: 15/15

Wielomiany W(x)=x
5−9x
4+x
2−1 oraz G(x)=x
5+(a+b)x
4−ax
2−1 są równe. Oblicz wartości
parametrów a i b wielomianu G(x).
19 lis 17:51
sushi_ gg6397228:
przyrownaj wspolczynniki przy odpowiednich potegach "x"
19 lis 17:52
Extazed: Wielomiany są sobie równe gdy wartości przy tych samych potęgach są równe. W tym przypadku:
a=1 i b=8
19 lis 17:53
Qba: Wielomiany są równe ⇔ współczynniki przy ich odpowiednich potęgach są równe, czyli:
1 = 1
9 = a+b
1 = −a
Wszystko jasne?
19 lis 17:53