ciagi
Stokrotka: Dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=2pn+p2+10. Wykaż ze dla kazdej liczby rzeczywistej p
dany ciąg jest ciągiem geometrycznym. Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których ten
ciąg jest rosnący.
19 lis 17:47
Stokrotka: a z tym mi ktos pomoze?
19 lis 17:56
Qba: Badamy iloczyn 2 kolenych wyrazów:
2p(n+1)+p2+10 / 2pn+p2+10 = 2pn+p+p2+10 / 2pn+p2+10 = ( 2pn+p2+10 *2p ) /
2pn+p2+10 = 2p
Iloczyn jest niezależny od n (stały), więc ciąg jest geometryczny
19 lis 18:11
Stokrotka: a dalsza cześc zadania?
19 lis 18:19
Qba: a jakie są warunki monotoniczności ciągu geometrycznego?
19 lis 18:21
Stokrotka: g>0 tak?
19 lis 18:25
Qba: tak, ciag jest monotoniczny dla q>0, ale, żeby był rosnący oprócz tego musi zachodzić an+1 −
an > 0
19 lis 18:28
Stokrotka: a dlaczego ten drugi warunek?
19 lis 18:29
Stokrotka: czy ten drugi nie jest do ciagu arytmetycznego
19 lis 18:29
Qba: warunek ciągu arytmetycznego też dotyczny ró}żnicy kolejnych wyrazow, ale gdyby w twoim ciągu
ta różnica okazała się ujemna, to ciąg nie byłby rosnący, tylko malejący...
19 lis 18:33
Stokrotka: nie bardzo rozumiem..
19 lis 18:51
Qba: To dotyczy ogólnie wszystkich ciagów.
an+1 − an > 0 (dla każdego n) ⇒ ciag rosnący
an+1 − an < 0 (dla każdego n) ⇒ ciag malejący
an+1 − an = 0 (dla każdego n) ⇒ ciag stały
19 lis 18:57
Stokrotka: aaa .. no dobrze dziekuje . a pomozesz mi to policzyc dokonca ? bo nie wiem jak na tych
liczbach dzialac
19 lis 19:01
Qba: no, czyli masz dwa warunki:
1)
q > 0
2p > 0
p ∊ R
2)
an+1 − an > 0
2p(n+1)+p2+10 − 2pn+p2+10 > 0
2pn+p+p2+10 − 2pn+p2+10 > 0
2pn+p2+10 * 2p − 2pn+p2+10 > 0
2pn+p2+10 *(2p − 1) > 0
2pn+p2+10 jest zawsze > 0, więc teraz wystarczy nam
(2p − 1) > 0
2p > 1
2p > 20
p > 0
koniec.
19 lis 19:12
Stokrotka: okej dziekuje
19 lis 19:35