Ciekawa funkcja wykładnicza - proszę o pomoc
Extazed: Witam, mam za zadanie narysować wykres funkcji wykładniczej prezentującej się następującym
wzorem:
f(x)=22x−4 − 17 * 2x−4 + 1
Nie wiem jak się do tego zabrać. Sprowadzam do postaci gdzie t = 2x ale powstaje coś takiego
f(x) = (t2−17t+16) / 16
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
19 lis 17:42
Jolanta: sprawdz równanie
z tego co napisałeś jeżeli jest dobrze po przekształceniu 1/16 t2−17/16t+1 policz Δ i
pierwiastki
19 lis 18:12
Extazed: Ale co mi da obliczenie pierwiastków skoro ma to być funkcja wykładnicza a nie kwadratowa? : (
20 lis 13:20