Ciągi
Stokrotka: Dany jest trójmian kwadratowy y=2x2 − (m+k+3)x + k. Liczby x1 , x2 sa miejscami zerowymi
tego trójmianu. Wyznacz parametry m i k tak, aby liczby (x1 , m , x2 ) tworzyły ciąg
arytmetyczny, a liczby (x1 , k , x2 ) − ciąg geometryczny. Napisz te ciągi.
19 lis 17:37
rumpek: Wzory Viete'a i zadanie rozwiązane
19 lis 17:39
Stokrotka: a mozesz pomoc cos wiecej?
19 lis 17:41
rumpek:
y = 2x
2 − (m + k + 3)x + k
Wzory Viete'a:
| | −(m + k + 3) | | m + k + 3 | |
x1 + x2 = − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Korzystając z warunków zadania:
Ciąg arytmetyczny:
(x
1,m, x
2)
2m = x
1 + x
2
Ciąg geometryczny:
(x
1, k, x
2)
k
2 = x
1 * x
2
Tyle wskazówek powinno wystarczyć
19 lis 17:51
Stokrotka: dzieki. jak bede miala jakies problemy to sie zglosze
19 lis 17:54
Stokrotka: | | 1 | | 7 | |
odpowiedzi wyszly mi dla k=0 m = 1 i druga dla k= |
| i m= |
| . Możesz sprawdzić czy |
| | 2 | | 6 | |
dobrze?
19 lis 18:19
rumpek: To nie jest jeszcze odpowiedź, musisz zapisać te ciągi

czyli (2,1,0), (2,0,0) dla k = 0 oraz m = 1
gorzej będzie dla ułamkowych bo będą z pierwiastkami
19 lis 18:31
Stokrotka: a faktycznie , nie doczytałam polecenia . Dzięki wielkie za pomoc

19 lis 18:33
Stokrotka: a moge miec je odwrotnie tzn. 0,1,2 i 0,0,2 bo tak mi wyszlo
19 lis 18:37
Paweł: No właśnie jak się z tym zczaic?
1 lut 21:44
Paweł: Up
1 lut 22:06