W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest równa 10 cm, a druga jes
Piotras: Witam, mam zadanie, podpowiedzcie jak się do tego zabrać, bo nie mam pojęcia


proszęęęę
W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest równa 10 cm, a druga jest o 2 cm
krótsza
od przeciwprostokątnej. Oblicz sumę długości boków tego trójkąta.
19 lis 17:29
sushi_ gg6397228:
Pitagoras 10, x−2, x
19 lis 17:33
Aga:

Z twierdzenia Pitagorasa wylicz x, i wszystkie boki dodaj.
19 lis 17:33
Aga: Źle oznaczyłam.
19 lis 17:33
Aga:

0
19 lis 17:35
Piotras: a skąd Ci wyszło to 8, skoro nie wiadomo ile ma przeciwprostokatna?
19 lis 17:36
Piotras: kurcze i tak nie wiem jak ten X obliczyć
19 lis 17:36
Aga: (x−2)2+102=x2 i x>0
19 lis 17:37
Piotras: cos kiepsko mi idzie
19 lis 17:40
Piotras: nie łapię tego
:(
19 lis 17:40
Stokrotka: tu masz zwykle rownanie kwadratowe
19 lis 17:41
Piotras: pomóz proszę
mam już dość
19 lis 17:44
Piotras: ktoś napisał, że z pitagorasa, teraz , że równanie kwadratowe, i nie wiem co mam zrobić
19 lis 17:47
Stokrotka: (x−2)2+102=x2
x2−4x+4+100=x2
4x=104
x=26
19 lis 17:51
Aga: To równanie zostało napisane z wykorzystaniem rysunku i Twierdzenia Pitagorasa.
x2−4x+4+100=x2
licz dalej.
19 lis 17:51
Stokrotka: jeden bok 10, drugi 26 a trzeci 24
19 lis 17:52
Stokrotka: rozumiesz juz?
19 lis 17:53
Piotras: tak już doszedłem do rozwiązania, dzięki wielkie za pomoc
19 lis 18:01