matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć granice ciągów
Oscaro:
4
a
n
=(1−
)
−n+3
n
19 lis 16:50
M:
3 mar 06:00
Janek191:
4
4
1
a
n
= ( 1 −
)
− n + 3
= ( 1 −
)
3
*
n
n
4
(1 −
)
n
n
więc
1
lim
n→
∞
a
n
= 1*
= e
4
e
−4
3 mar 11:05