trygonometria
nowoodkrytytalent: hej, mam zadanie i nie wiem jak je zaczac, nie prosze o rozwiązywanie go za mnie tylko o
naprowadzenie mnie jak je zrobic
wykaż że:
| cos5−cos15 | | cos 3+cos1 | |
| * |
| = tg10ctg1 |
| sin3−sin1 | | sin15−sin5 | |
19 lis 15:54
sushi_ gg6397228:
wzory
sin a − sin b =...
cos a − cos b= ...
19 lis 15:57
Bogdan:
Spróbuj zastosować zależności:
cosα − cosβ = ...
cosα + cosβ = ...
sinα − sinβ = ...
sinα + sinβ = ...
Dokończenie wzorów znajdziesz w dowolnych tablicach matematycznych.
19 lis 15:58
nowoodkrytytalent: kurcze, jednak posiadając te wzory nie umiem tego rozwiązac, podstawiam to setny raz i za
kazdym razem coś innego mi wychodzi... zechciałby mi ktoś pomóc?
19 lis 22:04