Oblicz granice funkcji U{1}{1-x} - U{1}{1-x^3}
Amadi: Oblicz granice funkcji
19 lis 15:23
sushi_ gg6397228:
zrob wspolny mianownik i zauwaz, ze 1−x3= (1−x)*(....)
19 lis 15:27
Amadi: | | 3 | |
tak robiłem i w końcówce wychodzi mi |
| , przez zero jak wiadomo dzielić nie można czyli |
| | 0 | |
gdzieś chyba zrobiłem błąd.
19 lis 15:29
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
19 lis 15:30
Amadi: | 1 | | 1 | | 1+2x+x2−1 | | x2 +2x | | 3 | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| 1−x | | 1−x3 | | (1−x)(1+2x+x2) | | 1−x3 | | 0 | |
Liczymy przy x→1
19 lis 15:32
sushi_ gg6397228:
to masz zły wzor−−> tam nie ma 1+2x+x2
19 lis 15:33
Amadi:
(a3 − b3) = (a−b)(a2 + ab + b2)
(1−x3) = (1−x) ( 1 + x + x2)
Zamiast 2x będzie sam x tak?
19 lis 15:37
Amadi: Ale zobacz mianownik, 1−x
3 prz x→0 daje 0, czyli jak to zapisać dla nauczyciela? że nie da się
19 lis 15:39
sushi_ gg6397228: tak
obraz trzeba policzyc grancie jednostronne
19 lis 15:39
sushi_ gg6397228:
| 1 | |
| −−> + − ∞, wiec trzeba pokazac, |
| [0] | |
ze granice jednostronne sa takie same
lub
różne, wtedy nie ma rozwiazania
19 lis 15:40
Amadi: | | 2 | | x2+x | |
Wyszło mi |
| z tego całego liczenia. W związku z tym mam od momentu |
| |
| | 0 | | 1−x3 | |
liczyć granice jednostronne?
19 lis 15:47
sushi_ gg6397228:
bo nic sie nie skroci z licznika i mianownika, a granice jednostronne akurat tutaj pomoga
19 lis 15:53
Amadi: czy mógłbyś od tego momentu rozwiązać zadanie? bo nie mogę tego kawałka ogarnąć..
19 lis 15:56
sushi_ gg6397228:
jak sie liczy granice jednostronne

umiesz to robic czy nie
19 lis 15:58
Amadi: W tym przykładzie jakos nie , gdyż cały czas mi sie wydaje że czy przy 1 dodatniej czy 1
ujemnej mianownik wyjdzie mi 0. 1−x3 jak podstawie sobie jedynkę dodatnia za x czy
ujemną to x3 dąży wtedy do 1 a dalej 1−1=0. Chyba ze całkowicie źle myśle..
19 lis 16:02
19 lis 16:04
Amadi: Czyli granica nie istnieje w tym przypadku. Dzięki za pomoc i cierpliwość

A w tym przypadku dobrze obliczam?
Dla x→0.
19 lis 16:10
sushi_ gg6397228:
oraz
| sin ax | | a | |
| −−> |
| gdy x−−>0 |
| bx | | b | |
19 lis 16:12
19 lis 16:22
sushi_ gg6397228:
najpierw zrob wzor podany, na ... robisz dzielenie przez x w mianowniku
19 lis 16:23
Amadi: Zastosowałem obydwa podane przez Ciebie wzory
19 lis 16:26
sushi_ gg6397228:
nie podawalem takich wzorow
podalem najpierw (a−b)=
| | sin ax | | sin ax | |
a potem |
| a nie |
| |
| | bx | | ax | |
| | a2−b2 | |
wiec nie komplikujemy zycia, tylko liczymy najpierw wzor do mianownika (a−b)= |
| |
| | a+b | |
19 lis 16:28
Amadi: | | 9sin3x | | 2 | | 9 | | |
| − √ ( |
| + |
| ) | | | 3x2 | | x | | x2 | |
| |
| = |
| |
| | | | 3sin3x | | 2 | | 9 | | |
| − √ ( |
| + |
| ) | | | x2 | | x | | x2 | |
| |
= |
| |
| | | |
19 lis 16:33
sushi_ gg6397228:
ale sie upartles na wyrazenia pod pieriwastkeim pietrowe

!
| sin 3x | |
| = ... teraz zajmujemy sie kolorem czerwonym |
| 3− √2x+9 | |
19 lis 16:36
19 lis 16:39
19 lis 16:40
sushi_ gg6397228: a wyrazenie w nawiasie , to co
19 lis 16:42
19 lis 16:44
19 lis 16:47
sushi_ gg6397228:
teraz to sobie żartujesz
19 lis 16:47
Amadi: to jak bedzie ?
19 lis 16:48
sushi_ gg6397228:
| sin 3x | |
| * (3+√2x+9) pod kolor czerwony wstawaimy ZERO |
| −2x | |
a pierwszy ułamek, to podalem jaka bedzie granica
19 lis 16:48
Amadi: −9 powinno być? Końcowy wynik
19 lis 17:08