l.zespolone
aaa: określić geometrycznie zbiór A punktów płaszczyzny zespolonej:
A={z∊C:rez−1z+1=0} jak to zrobić?
19 lis 15:20
sushi_ gg6397228:
niech z= x+y i
| | z−1 | |
rozpisz |
| =... + ... *i |
| | z+1 | |
19 lis 15:25
aaa: wyszło mi x2+y2−1(x+1)2+y2+2y(x+1)2+y2*i i co dalej?
19 lis 15:38
sushi_ gg6397228:
U ZAMIAST u
19 lis 15:41
aaa: | | x2+y2−1 | | 2y | |
aha |
| + |
| *i |
| | (x+1)2+y2 | | (x+1)2+y2 | |
19 lis 15:44
sushi_ gg6397228:
a jakies posrednie obliczenia; bo jak powiem, ze jest źle to nie bedzie wiadomo gdzie zostal
popelniony bład
19 lis 15:47
sushi_ gg6397228:
| | x2+y2−1 | |
czesc rzeczywista bedzie |
| ============0 |
| | (x+1)2+y2 | |
19 lis 15:49
sushi_ gg6397228:
i teraz chyba wiadomo jak juz to policzyc
19 lis 15:50
aaa: | ((x−1)+yi)*((x+1)−yi) | | x2−1−xyi+yi+xyi+yi−y2i2 | |
| = |
| = |
| ((x+1)+yi)*((x+1)−yi) | | (x+1)2−y2i2 | |
19 lis 15:56
aaa: | x2+y2−1 | |
| =0 dlaczego taki warunek? |
| (x+1)2+y2 | |
19 lis 16:06
sushi_ gg6397228:
a co masz w zadanie
Re (... + ... i)= 0
wiec ... ===0
19 lis 16:10
aaa: aha. rozumiem, tylko re ma być równy 0. dzieki
19 lis 16:15
aaa: a możesz mi jeszcze powiedzieć skąd bierze się takie przejście: |5−y+(x−2)i|<|1+i| do
√(5−y)2+(x−2)2<√2
19 lis 16:18
sushi_ gg6397228:
co to jest moduł z liczby zespolonej
19 lis 16:19
aaa: |z|=√a2+b2
19 lis 16:21
sushi_ gg6397228:
| (5−y) + (x−2) *i | =....
19 lis 16:22
aaa: aha wiem. bo zastanawiałem się gdzie znika i, ale już wiem
19 lis 16:22
aaa: dzięki
19 lis 16:23
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
19 lis 16:24