wielomiany
aldona: Dla jakich wartości parametrów a i b liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x) =x3 + 4x2 +ax+b
18 mar 15:50
Eta:
Witam!
Mam pytanie ? ... znasz pochodne funkcji ?
byłoby prościej rozwiązać to zadanie !
18 mar 15:57
aldona: no właśnie nie znam i nie mam pojecia jak to zrobić (
18 mar 15:59
Eta:
Ok! rozwiążemy więc inaczej!
podzielimy w(x) przez ( x - 2)2 bo x = 2 --- pierw. dwukrotny
czyli W(x) : ( x2 - 4x +4) ( umiesz wykonać to dzielenie?
czy Ci jeszcze pomóc?
18 mar 16:01
aldona: umiem i co potem ?
18 mar 16:02
Eta:
porównasz współczynniki przy x i wyraz wolny do 0
w reszcie z dzielenia ( oczywiście)
i otrzymasz a i b
OK?
18 mar 16:05
aldona: ojej, dzięki bardzo
18 mar 16:08
Eta:
reszta z dzielenia powinna być:
( a - 4 +32)x +b - 32
więc:
a +28 = 0 i b- 32=0
to juz wyliczysz a i b
18 mar 16:10