Fizyka, ruch harmoniczny
kasia: Czy mógłby mi ktoś pomóc w tych zadaniach? Proszę o pomoc.Czułabym się baaaaaaaaaaardzo
wdzięczna za rozwiązanie.
1. Oblicz średnią prędkość w ruchu harmonicznym prostym, dla którego amplituda drgań A = 0,02m,
a okres T = 1s.
2. Jeżeli max energia kinetyczna punktu wykonującego drgania harmoniczne wynosi Ekmax = 50 J,
to ile wynosi ona w odległości od położenia równowagi równej 3/4 A. Masa ciała wynosi 1 kg.
3. Rozciągając stalowy drut o początkowej długości 10 m, wydłużono go o 1mm. Naprężenie w tym
rozciągniętym drucie wynosiło 20 MPa. Ile wynosi moduł Younga.
19 lis 14:53
kasia: pomóżcie
19 lis 15:50