a
Mała: Cześć mam problem (techniczny)

Jak sprawdzić czy liczba (n+3
n+1)
jest większa od 4
jest parzysta
ten zapisz to n+3 nad n+1
18 mar 15:45
Mała: dodatkowo mam pytanie jak sprawdzić czy rozwinięcie ( x2 + 1/x)10 zawiera wyraz 120
x11
18 mar 16:54
.: to drugie to mozesz zrobic z dwumianu newtona albo z trojkata pascala
18 mar 17:00
Mała: myślałam nad tym ale nie wiem jak to zacząć... wszystko rozpisywać muszę ?
18 mar 17:08
Mała: może znajdzie się jakaś pomoc dla zadania 1
18 mar 18:37
b.: trzeba rozpisać ten symbol Newtona, równa się on (n+3)(n+2)/2, bo (n+1)! się skróci.
pytanie, czy jest większa od 4 to kwestia sprawdzenia, czy zachodzi nierówność
(kwadratowa)
(n+3)(n+2)/2 > 4
a z parzystością będzie różnie, spróbuj wypisać sobie kilka wartości, to się pewnie sama
zorientujesz, jak jest (a potem dlaczego tak jest

)
18 mar 19:41
Bogdan:
(n+3n+1) = (n + 3)! / (( n + 1)! * 2) =
= (n + 1)! * (n + 2) * (n + 3) / ((n + 1)! * 2) = (n + 2) * (n + 3) / 2
n € N+ =>. n + 2 ≥ 3 oraz n + 3 ≥ 4,
czyli (n + 2) * (n + 3) / 2 ≥ 6 > 4
Liczby (n + 2) i (n +3) są kolejnymi liczbami naturalnymi, wśród nich jedna jest
parzysta, a druga nieparzysta, więc liczba (n+3n+1) jest parzysta.
18 mar 21:21
Bogdan:
Wzór dwumianowy Newtona:
(a + b)n = (n0)anb0 + (n1)an-1b1 + (n2)an-2b2 + ... +
+ ... + (nk)an-kbk + ... + (nn)a0bn
kolejne wyrazy tej sumy tworzą ciąg, oznaczmy go (cm):
c1 = (n0)anb0
c2 = (n1)an-1b1
c3 = (n2)an-2b2
...................................
cm = (nm-1)an-(m-1)bm-1
Wracamy do zadania:
Czy rozwinięcie (x2 + 1/x)10 zawiera wyraz 120x11 ?
a = x2, b = 1/x, n = 10, szukamy m,
(10m-1)(x2)10-(m-1)(1/x)m-1 = 120x11 1/x = x-1
x20 - 2m + 2 - m + 1 = x{11 => 23 - 3m = 11 => m = 4
(104-1) = (10*9*8) / (1*2*3) = 120
Istnieje więc w rozwinięciu (x2 + 1/x)10 wyraz 120x11,
to 4 wyraz tego rozwinięcia,
c4 = (104-1)(x2)10-(4-1)(1/x)4-1
18 mar 21:46