matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
mola:
Znajdź równanie prostej prostopadłej do danej prostej i przechodzącej przez punkt P.
2
y= −
x − 7, P=(8,0)
3
19 lis 14:20
dero2005:
y = ax + b a = −
2
3
warunek prostopadłości a*a
1
= −1
−1
a
1
=
=
3
2
−2
3
wzór na równanie prostej przechodzącej przez punkt np P y = a
1
(x − x
P
)+ y
p
=
3
2
(x − 8) + 0 =
3
2
x − 12
y =
3
2
x − 12
19 lis 15:40