Ciągi
Stokrotka: Rozwiąż równanie : 6x2x+1 + 18x2x+1 + 54x2x+1 + ... + 2*3(10)x2x+1=265716
19 lis 14:17
Stokrotka: powie mi ktos jak to rozwiazac? mysle ze lewa strone trzeba obliczyc jako sume ciagu
geometrycznego ale jaK?
19 lis 14:19
ICSP:
a
2 = a
1 * q
teraz się z tym możesz zacząć mierzyć
19 lis 14:20
ICSP: oczywiście q = 3
zapomniałem dopisać.
19 lis 14:20
ICSP: nie mogę odczytać licznika ostatniego ułamka.
Postara się to zapisać za pomocą dużej literki U
19 lis 14:21
Stokrotka: | | 2*3(10)x | |
tak wygląda ostatni ułamek : |
| |
| | 2x+1 | |
wiem że q=3
ale jak mam obliczyc sume ?
19 lis 14:30
Stokrotka: 2*310 tak powinno tam byc
19 lis 14:30
ICSP: najpierw policz ilosc wyrazów.
a
n = a
1 * q
n−1
19 lis 14:31
Stokrotka: właśnie nie wiem jak
19 lis 14:31
ICSP: czy ostatni wyraz to:
| 2 * 3(10)x | | 2 * 310x | |
| czy może |
| |
| 2x+1 | | 2x+1 | |
19 lis 14:36
rumpek:
| 6x | | 18x | | 2 * 310x | |
| + |
| + ... + |
| = 265716 |
| 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
| 2x | |
| ( 3 + 9 + ... + 310) = 265716 |
| 2x+1 | |
Widać, że jest to ciąg geometryczny zatem tam gdzie nie było widać w twoim zapisie 10 musi być
| | a2 | | 9 | |
do potęgi, bo iloraz to 3 ( |
| = |
| = q) |
| | a1 | | 3 | |
Z sumy na ciąg geometryczny:
| | 1 − 310 | | 1 − 310 | | 310 − 1 | |
S10 = 3 * |
| = 3 * |
| = 3 * |
| = |
| | 1 − 3 | | −2 | | 2 | |
| | 59049 − 1 | |
= 3 * |
| = 3 * 29524 = 88572 |
| | 2 | |
| 2x | |
| * 88572 = 265716 / : (88572) |
| 2x+1 | |
Teraz pozostało rozwiązać równanie wymierne:
2x = 6x + 3
−4x = 3 / : (−4)
To wszystko
19 lis 14:38
Stokrotka: ta druga wersja
19 lis 14:40
Stokrotka: oooo ! dziekuje bardzo

rozumiem wszystko jestes wielki
19 lis 14:41
rumpek:
19 lis 14:42
Stokrotka: dzieki wielkie ! rozumiem wszystko
19 lis 14:42