Rozwiąż nierówność
buuu: 4 ≤ 3/x+3
Moglby ktos dla mnie rozwiacać ta nierownosc tak krok po kroku

?
tak dla ścislości
3- jest w liczniku
x+3 - w mianowniku
Eta:
Witam! zapiszmy tę nierówność wymierną tak:
3
-------- ≥ 4 dziedzina: D = R - { - 3} bo x≠ - 3
x+ 3
po przekształceniu otrzymasz:
3 4( x +3) 3 - 4x - 12
----------- - ----------- ≥ 0 <=> --------------------- ≥ 0
x +3 x + 3 x + 3
zamiana na iloczyn:
więc: ( x+3)( - 4x - 9) ≥ 0 x = - 3 x = - 9/4 ( m-ca zerowe)
i ramiona paraboli do dołu
więc: I + + + + + I
--------(-3)-------------(-9/4)--------------------->x
- - - - I I - - - - -
wybieramy te przedziały ≥0 i uwzględniamy dziedzinę !
zatem odp;
x€ ( -3, - 9/4 > ( włącznie z - 9/4) ale bez - 3