Rozstrzygnąć prawdziwość zdań
Mariusz: 1.
| | x | |
(a) ∀x>0 ∃a∊R : |
| < a < x, |
| | 2 | |
| | x + y | |
(b) ∀x>0 ∀y>0 : x ≠ y → |
| > √xy , |
| | 2 | |
(c) ∃x ∊ R ∃y ∊ R : (x − y)
2 = x
2 − y
2 ,
(d) ∀x ∊ R ∃y ∊ R : (x − y)
2 = x
2 − y
2 ,
(e) ∃x ∊ R ∀y ∊ R : (x − y)
2 = x
2 − y
2 ,
(f) ∀x ∊ R ∀y ∊ R : (x − y)
2 = x
2 − y
2 ,
2. Podać zaprzeczenie zdania 1(f). Czy z 1(d) wynika 1(e)?
Nie chodzi mi aż tak bardzo o wyniki, tylko jak się za te zadania zabrać, jaki obrać tok
czynność i jak na nie wpływają kwantyfikatory, bo w ostatnich przykładach jedynie od nich
wszystko zależy