Karolinka: | | 2 | | 2 * 6 | |
|GH| = |
| * a = |
| = 4 |
| | 3 | | 3 | |
Teraz tak zastanawiam się nad trójkątem prostokątnym CFH.
|FH|
2 + |CF|
2 = |CH|
2
| | 1 | |
( |
| * 6 )2 + 81 = |CH|2 |
| | 3 | |
|CH|
2 = 4 + 81 = 85
|CH| =
√85
Kolejna wątpliwość czy to jest trapez równoramienny? Jeżeli tak to chyba można zrobić:
|AC| = |GH| + 2x
6 = 4 + 2x
x =1
Dalej tylko:
1
2 + h
2 = 85
h
2 = 84
h = 2
√21
No i zgodnie z odpowiedziami, pole obliczyć to już nie problem. Tylko mam pytanie −
| | 1 | | 2 | |
najważniejsze dlaczego tam pomnożyłam |FH| = |
| * a,a nie np.: |
| * a. |
| | 3 | | 3 | |
Z poczatku samego myślałam, własnie o tym. Jakby ktoś mógł to wytłumaczyć byłabym bardzo
wdzięczna.