ciagi
Stokrotka: Liczby ( x2 + 5x + 4y ; 3x+2y+1 ; x+y ) tworzą ciąg arytmetyczny.
a) wyznacz różnicę tego ciągu w zależności od x i oblicz najmniejsza wartość tej różnicy.
19 lis 13:13
Tomek.Noah: r=a
n+1−a
n=x+y−3x−2y−1=−2x−y−1
2a
n=a
n−1+a
n+1
6x+4y+2=x
2+5x+4y+x+y
y=−x
2−2
r=−2x−(−x
2−2)−1=x
2−2x+1=(x−2)
2
najmniejsza wartosc r ?
19 lis 13:23
Stokrotka: wie ktos jak to zrobic?
19 lis 13:23
Tomek.Noah: znaczy moje pytanie ile wynosi bo to widac
19 lis 13:24
ICSP: masz parabole ze współczynnikiem a>0
najmniejsza wartość jest przyjmowana zawsze w yw
19 lis 13:25
Stokrotka: tak.
i jest jeszcze b) wyznacz wszystkie wartości x dla ktorych dany ciag jest rosnacy
19 lis 13:25
Tomek.Noah: x+y>3x+2y+1 gdzie y=−x
2−2

powodzemnia
19 lis 13:27
Stokrotka: pomozecie
19 lis 13:27
Stokrotka: okej sprobuje
19 lis 13:28
Stokrotka: tomek a twoje obliczenia sa dobre ? bo mi wychodzi y= − x2+2
19 lis 13:36
Stokrotka: mozesz sprawdzic?
19 lis 13:43