ciągi
Stokrotka: Dany jest ciąg ( 2sin2x + 1 ; cosx ; 2cos2x − 2 ). Wyznacz wszystkie wartosci x∊<0,π> dla
których ten ciąg jest arytmetyczny.
Pomoże ktoś ? bo nie wiem jak sie do tego zabrać .. jakieś wskazówki i dalej dam radę sama
19 lis 13:11
ICSP: jeżeli trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny to:
| | a1 + a3 | |
a2 = |
| ⇔ 2a2 = a1 + a3 |
| | 2 | |
w twoim wypadku:
a
1 = 2sin
2x +1
a
2 = cosx
a
3 = 2cos
2x − 2
19 lis 13:22
Stokrotka: ale jak to mam policzyc?
19 lis 13:23
ICSP: na razie podstaw pod wzór.
19 lis 13:23
Aga: Ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny, jeśli2b=a+c.
2cosx=2sin
2x+1+2cos
2x−2
2cosx=2(sin
2x+cos
2x)−1
2cosx=2*1−1
I licz dalej.
19 lis 13:25
Stokrotka: 2cosx = 2sin2x + 1 + 2cos2x − 2
19 lis 13:26
Stokrotka: dzieki Aga. i jak dalej ?
19 lis 13:27
Tomek.Noah: | | 1 | |
pytanie kiedy cosx jest rowne |
| skoro x nalezy od <0 o; 180 o>?  |
| | 2 | |
19 lis 13:29
19 lis 13:29
Stokrotka: dziękuje bardzo za pomoc . Mam jeszcze inne zadanie , dacie rade mi pomoc?
19 lis 13:30
Aga: Pomóc tak, ale nie rozwiązać.
19 lis 13:39
Stokrotka: dobrze rozumiem. to zaraz dodam
19 lis 13:40