ciągi
Stokrotka: trzy liczby tworza ciag arytmetyczny. gdy od drugiej liczby odejmiemy 12 a do trzeciej dodamy
39 to otrzymamy ciag geometryczny. wyznacz wyrazy ciagu arytmetycznego jesli wiadomo ze jego
suma jest rowna 120.
a1 , a1+r , a1+2r − wyrazy ciagu aryt.
a1 , a1+r+12 , a1+2r+39 − wyrazy ciągu geo.
obliczyłam że a1+r = 40
ale co dalej ? nie wychodzi mi nic ..
19 lis 13:07
Stokrotka: pomoze ktos?
19 lis 13:23
ICSP: że suma jego wyrazów rozumiem?
19 lis 13:25
Stokrotka: tak dokladnie Sn=120
19 lis 13:27
ICSP: i pierwsza pozostaje bez zmian?
19 lis 13:28
Stokrotka: tak , tak mi sie wydaje . bo nic tu wiecej nie jest napisane
19 lis 13:32
ICSP: no ale:
a+b+c = 120
2b = a+c
z tych dwóch równań :
b = 40
czyli a+c = 80
(b − 12)2 = a(c+32) − z podstawowej zależności ciągu geometrycznego(średniej geometrycznej)
po obliczeniu :
c = −32 v c = 73
sprawdźmy:
c = −32, b = 40 , a = 112 − zgadza się
c = 73, b = 40, a = 7 − zgadza się
19 lis 13:35
Stokrotka: skad ci sie wziely te liczby? b−12 ? c + 32
19 lis 13:42
ICSP: przeczytaj dokładnie treść zadania
19 lis 13:51
Stokrotka: nie powinno byc b+12?
19 lis 14:17
ICSP: a − pierwsza liczba
b − druga liczba
c − trzecia liczba
"od drugiej liczby odejmiemy 12"
19 lis 14:19
Stokrotka: aaaa .. jej

odwrotnie przeczytałam i dlatego mi nie wyszlo
19 lis 14:52
Konrad: i nie c+32 tylko c+39

Pozdrawiam!
2 sty 17:23