Podstawą ostrosłupa jest czworokąt opisany na okręgu o promieniu 3
Dawidooooos: Podstawą ostrosłupa jest czworokąt opisany na okręgu o promieniu 3. Obwód tego czworokąta jest
równy 28. Każda ze ścian ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
19 lis 12:19
dero2005:
| | 2P | |
r = |
| → z własności czworokąta opisanego na okręgu
|
| | a+b+c+d | |
| | r(a+b+c+d) | | 3*28 | |
P = |
| = |
| = 42
|
| | 2 | | 2 | |
h = r*1 = 3*1 = 3
V =
13*P*h =
13*42*3 = 42
19 lis 13:03
Dawidooooos: Dzięki dero2005

Pomożesz jeszcze z innymi zadaniami

muszę je oddać na poniedziałek jeśli
nie chce mieć zagrożenia a sam nie potrafię ich rozwiązać:( będę Ci bardzo wdzięczny
19 lis 13:12