W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
Dawidooooos: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole jednej ściany bocznej jest trzy razy mniejsze niż
pole jego podstawy. Oblicz objętość ostrosłupa, wiedząc, że długość krawędzi podstawy jest
równa 14 cm. Oblicz sinus kąta alfa między sąsiednimi krawędziami bocznymi tego ostrosłupa.
19 lis 12:15
Dawidooooos: Proszę o pomoc

zależy mi na czasie
19 lis 13:15
Dagma: Masz, 3 h*a/2=a2, z tego h=28/3 , h−wysokość ściany bocznej
Dalej robisz pitagorasa
H2=748/9−49, z tego H=7√7/3
Czyli v=1/3Pp*H dalej v wychodzi 1372√7/3
Nie obliczyłam tylko sinusa

może ktoś inny Ci jeszcze pomoże
19 lis 13:24
Dagma: Pasuje też zrobić odpowiedni rysunek.
19 lis 13:26
dero2005:

P
b → pole jednej ściany bocznej
a = 14
P
p → pole podstawy
P
p = a
2
3*P
b = P
a
| | 7 | |
h = √hb2 − (a2)2 = |
| √7
|
| | 3 | |
l =
√(a2)2 + hb2 =
353
α = 73
o44'23''
sinus kąta można policzyć w trójkącie prostkątnym a trójkąt ściany bocznej nie jest prostokątny
więc policzyłem sinus połówki kąta i policzyłem cały kąt, nie wiem czy o to ci chodziło
19 lis 14:11
Dawidooooos: dero2005 jestes supeeer

nie da się tego opisać


dzięki dzięki
19 lis 14:36