Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
Dawidooooos: Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równy 10, a
długość krawędzi bocznej jest równa 15. Oblicz:
a) długość wysokości h ostrosłupa i długość krawędzi a podstawy,
b) miarę kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy tego ostrosłupa.
19 lis 12:10
Dawidooooos: Proszę o pomoc

zależy mi na czasie
19 lis 13:16
dero2005:

r = 10
l = 15
h
p = 15
h =
√l2 − (23hp)2 = 5
√5
α = 65
o54'19''
19 lis 13:31