wykresy i zbiory
kolorowy: Zbadaj liczbę rozwiązań układu
|x| + |y|=1 [tutaj wiem że na osi liczbowej wyjdzie kwadrat}
x2 + y2 =a w zależności od a [tego nie wiem jak zrobić]
19 lis 12:03
Grześ: Może graficznie, czyli w zależności od promienia mamy różną liczbę rozwiązań,
| | 1 | |
dla a≥0 i a< |
| mamy koło zawarte w kwadracie − brak przecięć i rozwiązań |
| | 2 | |
| | 1 | | √2 | |
dla a= |
| i a= |
| koło przecina kwadrat w 4 punktach |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √2 | |
dla a∊( |
| , |
| ) koło przecina kwadrat w 8 miejscach ( po dwa na bok) |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
dla a> |
| brak przecięć  |
| | 2 | |
19 lis 12:09
Grześ: w ogóle w sumie dla a<0 też brak rozwiązań, zapomniałem o tym
19 lis 12:09