matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bartek:
Zadanie 15. (8 p.)
Ciąg (a1, a2, a3, ..., an) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich. Wykaz, ze jeśli
S = a
1
+ a
2
+ a
3
+ ... + a
n
oraz T =1/a
1
+ 1/a
2
+ 1/a
3
+ ... + 1/a
n
to I = a
1
×a
2
×a
3
× ... ×a
n
=√
(S/T
n
)
.
19 gru 00:55