matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczanie funkcji cyklometrycznej.
darek:
Wyznaczyć funkcję cyklometryczną. f(x)=sin(x+π/4)+5
19 lis 11:19
Grześ:
y=sin(x+π/4)+5 y−5=sin(x+π/4) x+π/4=arcsin(y−5) x=arcsin(y−5)−π/4, zamieniam zmienne: y=arcsin(x−5)−π/4
19 lis 11:56