f.kw
nick: czy dobrze?
wyznacz współczynnik c funkcji kwadratowej y=x
2+6x+c
2 jeśli wiadomo że ma ona dokładnie jedno
miejsce zerowe
wyszło mi c=9 dobrze
19 lis 11:07
Jolanta: dobrze
19 lis 11:33
nick: dzięki
19 lis 11:34
Sławek:
Żle, pokaż obliczenia.
19 lis 11:35
nick: Δ=36−4c
4c=36
c=9
19 lis 11:40
zzz: dobrze, Δ=0
19 lis 11:40
Jolanta:
Δ=0
36−4c=0
19 lis 11:43
Sławek:
Δ = b2 − 4c2
Δ = 62 − 4c2 = 36 − 4c2
Δ = 0
36 − 4c2 = 0
4c2 = 36
c2 = 9
c = ±3
19 lis 11:44
nick: czyli c=−3 i c=3 ?
19 lis 11:47
19 lis 11:47
Sławek:
tak
19 lis 11:48
Sławek:
Ale w zadaniu jest
y=x2+6x+c2
19 lis 11:50
zzz: Potrzebne nam okulary. Masz rację Sławek
19 lis 11:51