wyraz 6 ciągu ;)
Nateszka: Wyznacz szósty wyraz ciągu arytmetycznego (an) wiedząc,że a2−3a3=2 i a1+2a2=4 proszę o
dokładniejszą pomoc,bo przy rozwiązywaniu za każdym razem wychodzi mi inny wynik orłem to ja
nie jestem emotka
a2−3a3=2
a1+2a2=4
a1+ r−3(a1+2r)=2
a1+2(a1+r)=4
a1+r−3a1−6r=2 / *3
a1+2a1+2r=4
−3a1+3r−9a1−18r=6
a1+2a1+2r=4
−3a1−15r=6 3a1+2r=4
−13r=10 /:(−13)
r=−−1310
potem r podkładam pod któreś z równań np...a1=2a2=4 PROSIŁABYM O POMOC BO JUŻ SAMA NIE WIEM
19 lis 10:52
Jolanta: błąd zrobiłaś po wymnożeniu prze 3 masz−3a1 zamiast 3a1
19 lis 11:32
Nateszka: Fakt błąd w znaku ale to nie zmienia jednak wyniku...a co dalej z tym r
19 lis 12:38