układ nierówności
asia: mam problem z pewnym zadaniem, nie wiem jak sie do niego zabrać. Pomoże ktoś

zapisz układ nierówności liniowych opisujących obszar zacieniowanego na rysunku trójkąta
A(0,2) B(6,2) C(2,6). Oblicz pole tego obszaru
18 mar 14:35
asia: trzeba wyznaczyć równania tych prostych tylko czy cos innego?
18 mar 14:41
Bogdan:
Tak, najpierw wyznacz równania prostych zawierających wierzchołki trójkąta.
Podaj te równania.
18 mar 15:00
asia: y=-x+8
18 mar 15:05
asia: y=2x+2
18 mar 15:07
asia: y=2
tak te równania wyglądają

i co dalej?
18 mar 15:09
asia: ktoś wie co dalej zrobić?
18 mar 15:21
asia:
18 mar 15:42
asia: prosze o pomoc....
18 mar 16:23
.: teraz tylko zapisujesz to odpowiednio. tak by te proste wyznaczyly obszar trojkata
y=2
y=-x+8
y=2x+2
czyli bedzie to wygladalo tak
y ≥2 (bo wszystkie wartosci maja lezec powyzej tej prostej)
y≤ -x+8 (bo wartosci leza ponizej tej prostej)
y≤ 2x+2 ( i tu tak samo leza ponizej)
18 mar 16:42