http://imageshack.us/photo/my-images/208/skanowanie0001vh.jpg/
Co do pierwszego to proponuję wzór wektorowy na pole
Drugie trójka jest prostokątny wiec bez problemu
Trzecie: Najpierw wzór Herona a później liczysz wszystkie wysokości.
| a+b−c | ||
Zad 2.r= | ||
| 2 |
| 1 | ||
R= | c | |
| 2 |
6) Można z twierdzenia Cevy, nasze proste tną się w jednym punkcie więc:
| AX | BY | CZ | CZ | 3 | |||||
* | * | = 1 ⇔ | = | ||||||
| BX | CY | AZ | AZ | 2 |
| 2 | ||
Można też trochę inaczej, umieśćmy masy 1,2, | odpowiednio w wierzchołkach A,B,C. Wtedy | |
| 3 |
| CZ | ||
masy trójkąta ABC, skąd wynika, że Z jest środkiem masy układu punktów (A,C) czyli | = | |
| AZ |
| 1 | 3 | |||
= | ||||
| 2/3 | 2 |
No to 7, trójkąty APC,PQC,QBC mają równe podstawy i tą samą wysokość, więc mają równe pola.
Trójkąt APC przystaje do QBC (bkb) więc kąt ACP = kąt QCB. Mamy pokazać jeszcze, że kąt PCQ >
kąt ACP, co jest równoważne sinβ>sinα, ale trójkąty APC i PQC mają równe pola więc:
| sinβ | AC | |||
AC*CP*sinα = CP*QC*sinβ ⇔ | = | , chcemy więc pokazać, że AC > QC co jest | ||
| sinα | QC |