1) Podstawą graniastoslupa prostego jest trójkat prostokatny o przyprostokatnych długosci 8 i 5.obil
ania: 1) Podstawą graniastoslupa prostego jest trójkat prostokatny o przyprostokatnych długosci
8 i 5.obilcz dł. przekatnych scian bocznych tego graniastoslupa jesli wysokosc
graniastoslupa wynosi 10.
2) wysokoscostroslupa prawidlowego szesiokatnego jest rowna 5, a wysokosc jego sciany
bocznej wynosi 10, oblicz dł. krawedzi podstawy tego ostroslupa.
3) podstawą ostroslupa jest prostokat o bokach dł. 2 i 4, a wszystkie krawedzie boczne
maja dł. 7. Jaka wysokosc ma ten ostroslup
wiem ze bede miec bardzo podobne zadanie do tych na egzaminie wiec bardzo prosze o
rozwiazanie mi tych zadac poniewaz sam niepotrafie tego zrobic.
18 mar 13:31
Bogdan:
1) Zastosuj twierdzenie Pitagorasa.
2) Jeśli krawędź podstawy tego ostrosłupa jest a, to jaką długość ma promień r okręgu
wpisanego w tę podstawę?
Długość krawędzi podstawy a obliczysz stosując wzór Pitagorasa w trójkącie
prostokątnym o przyprostokątnych; r, H = 5 i przeciwprostokątnej h = 10.
3) Wysokość H tego ostrosłupa wyznacza na jego podstawie punkt, który jest punktem
przecięcia przekątnych prostokata. Wyznacz długość d - przekątnej prostokąta.
Zastosuj wzór Pitagorasa dla wyznaczenia długości H w prostokącie
o przyprostokątnych długości d/2 i H oraz przeciwprostokątnej b = 7.
18 mar 13:56
ania: Dziękuję za pomoc
12 wrz 19:00
Bogdan:
Minęło 4,5 roku, ale miło mi
12 wrz 19:06