matematykaszkolna.pl
1) Podstawą graniastoslupa prostego jest trójkat prostokatny o przyprostokatnych długosci 8 i 5.obil ania: 1) Podstawą graniastoslupa prostego jest trójkat prostokatny o przyprostokatnych długosci 8 i 5.obilcz dł. przekatnych scian bocznych tego graniastoslupa jesli wysokosc graniastoslupa wynosi 10. 2) wysokoscostroslupa prawidlowego szesiokatnego jest rowna 5, a wysokosc jego sciany bocznej wynosi 10, oblicz dł. krawedzi podstawy tego ostroslupa. 3) podstawą ostroslupa jest prostokat o bokach dł. 2 i 4, a wszystkie krawedzie boczne maja dł. 7. Jaka wysokosc ma ten ostroslup wiem ze bede miec bardzo podobne zadanie do tych na egzaminie wiec bardzo prosze o rozwiazanie mi tych zadac poniewaz sam niepotrafie tego zrobic.
18 mar 13:31
Bogdan: 1) Zastosuj twierdzenie Pitagorasa. 2) Jeśli krawędź podstawy tego ostrosłupa jest a, to jaką długość ma promień r okręgu wpisanego w tę podstawę? Długość krawędzi podstawy a obliczysz stosując wzór Pitagorasa w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych; r, H = 5 i przeciwprostokątnej h = 10. 3) Wysokość H tego ostrosłupa wyznacza na jego podstawie punkt, który jest punktem przecięcia przekątnych prostokata. Wyznacz długość d - przekątnej prostokąta. Zastosuj wzór Pitagorasa dla wyznaczenia długości H w prostokącie o przyprostokątnych długości d/2 i H oraz przeciwprostokątnej b = 7.
18 mar 13:56
ania: Dziękuję za pomoc
12 wrz 19:00
Bogdan: Minęło 4,5 roku, ale miło mi emotka
12 wrz 19:06