Równania asymptot
kamila: Proszę o pomoc.
Polecenie jest następujące:
Znajdź równania asymptot funkcji:
1. y = x2−32x
2. y = xx2−9 (mianownik pod pierwiastkiem)
3. y = x−8√x2+1
4. y = xlnx
5. y = e1x
18 lis 22:49
Aga: a) D=R−{0)
Przy x→
∞ granica wynosi
∞
Z tego wynika, że funkcja nie posiada asymptoty poziomej
Limx→0
− U{x
2−3}{2x]=
∞
Prosta o równaniu x=0 jest asymptotą pionową obustronną wykresu.
Zostało jeszcze sprawdzić, czy wykres ma asymptoty ukośne.
19 lis 10:07
kamila: Czy jeżeli dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych, to asymptota pionowa zawsze jest
równa x=0?
19 lis 10:58
kamila:
19 lis 22:01
Qba: Jeżeli dziedziną jest cały zbiór liczb rzeczywistych, to nie ma asymptoty pionowej
19 lis 22:02
kamila: A jaka będzie dziedzina jeżeli w mianowniku mamy wyrażenie √x2−9?
19 lis 22:14
Qba: x2 − 9 > 0
x2 > 9
x ∊ (−∞ , −3) ∪ (3 , ∞)
19 lis 22:18
kamila: <3,nieskończoność)?
19 lis 22:19
Qba: napisałaś, że to wyrażenie jest w mianowniku, więc 3 nie może się zawierać, bo mianownik ≠ 0
19 lis 22:21
kamila: No tak, prawda. Czyli D: R\{3}
19 lis 22:26
kamila: A dziedzina, gdy w mianowniku jest x2+1?
19 lis 22:27
Qba: nie, dziedziną funkcji 1/√x2 − 9 jest zbiór (−∞ , −3) ∪ (3 , ∞)
wyrażenie pierwiastkowane musi być nieujemne
gdy, w mianowniku x2 + 1, to po prostu:
x2 + 1 ≠ 0
x2 ≠ −1
x ∊ R
19 lis 22:30
kamila: Już rozumiem. Dzięki za pomoc
19 lis 22:35