.
Iza: Może ktoś pomóc? Bo licze,licze i sie nie moge doliczyć..
Oblicz:
3√20+14√2 + 3√20−14√2
18 lis 22:05
Monika: napisz rozw
18 lis 22:05
Iza: nie mam rozwiązania
18 lis 22:20
Monika: to jak liczysz skoro brak rozwiązania
18 lis 22:20
Monika: tutaj musisz dać od siebie chęci bo nikt za ciebie rozwiązania nie napisze
18 lis 22:23
Iza: no ale mowie ze prowobalam na rozne sposoby
a rozwiazania nie mam bo to dyktowane na lekcji
18 lis 22:25
Monika: jaki to dział?
18 lis 22:25
Iza: chodzi mi o to jak ma to ugryzc,bo probowalam przyrownac to do x,potem podnosilam do potegi
3,ale straszne obliczenia,wiec sprobowalam za 3√20−14√2 podstawic odwrotnosc
2√20+14√2 ale tez nie wyszlo
18 lis 22:27
Iza: liczby,a jaki inny moze byc
18 lis 22:27
Monika: dodaj to zad jeszcze raz
18 lis 22:28
Monika: ja uciekam jutro spróbujemy
18 lis 22:28
sushi_ gg6397228:
sprobuj rozwinac (1+√2)3 oraz (1−√2)3
18 lis 22:36
sushi_ gg6397228:
albo
(1+2√2)3 (1−2√2)3
bo ta liczba pod pierwiastkie, to nic innego jak zwiniety ten wzor
po prostu trzeba troche policzyc i pokombinowac
18 lis 22:39
sushi_ gg6397228:
albo (2−√2)3 i (2+ √2)3
i jak potem uda sie zwinac to masz
3√(a+b)3= |a+b| i ptoem tylko usunac wartosc bezwzgledna
18 lis 22:43
ICSP: sushi mi się zdaje ze ten wzór nie działa dla pierwiastka stopnia III
3√(−3)3 = −3
a według tego wzoru : 3√(−3)3 = |−3| = 3
Przynajmniej tak mi się zdaje.
18 lis 22:46
Iza: bardzo dziekuje
18 lis 23:15