Wykaż że liczba jest podzielna przez 6, POMOCY !!
Majka.: Wykaż że liczna 2+ 22 + 23... 299 + 2100 jest podzielna przez 6. pomocy :<
18 lis 21:35
sushi_ gg6397228:
to juz bylo na forum pare razy; pogrupuj do dwa wyrazy
18 lis 21:45
Majka.: jak było, to możesz podać link...? i jak po dwa wyrazy.. nie rozumiem.
18 lis 21:56
rumpek:
Ciąg geometryczny − mówi ci to coś

?
18 lis 22:21
sushi_ gg6397228:
(2+22)+ (23+24)+ ...+ (299 +2100) =..
wyciagamy z kazdego nawiasu tyle ile sie da (to co zostanie w nawiasie dodajemy i mamy...)
18 lis 22:33
Majka.: dalej nie rozumiem. co mam wyciągnąć przed nawias? 2 czy co...? kompletnie tego nie rozumiem !
18 lis 23:09
Eta:
Z tego co podpowiedział
"użytkownik"....
sushi
2(1+2) +2
3(1+2) + 2
5(1+2)+.....+2
99(1+2)=
=2*3( 1+2
2+2
4+..... +2
98)=
6*(1+2
2+2
3+...+2
98) −−− jest podzielna przez
6
c.n.u.
Czy teraz jasne?
18 lis 23:48