trygonometria zadania
SzklanaDama: Zad1. Przedstaw w postaci iloczynu:
a)cos7α + cos3α
b)sinα −
12
Zad2.Wiedząc, że sinα=
34 i α∊ (
π2 , π) oblicz wartość sin2x i cos(
π3 − x)
Zad3. Narysuj wykres funkcji y=|2cosx − 1|
Zad4. Rozwiąż równania:
a) sin (2x −
π6 )=
12
b) cos2x + cosx − 1= 0
Zad5. Rozwiąż nierówności:
a)ctgx > −
√3 dla x∊<0,2π>
b)2 sin
2 x −
√2 sinx < 0 dla x∊<0,2π>
Nie ukrywam że jest to dla mnie pilne, chciałabym znać rozwiązania do tych zadań, mam jeszcze
mnóstwo podobnych przykładów. Dziękuje z góry