wyprowadzic wzor na energie potencjalna
qwerty: wyprowadzic wzor Ep=mgh ze wzoru :
Ep=(−G* Mm/r+h) + (GMm/r)
18 lis 19:35
Monika: To fizyka
18 lis 19:35
qwerty: wiem, ale moze ktos potrafi i pomoze

licze na Was!
18 lis 19:37
Monika: Wzór na energię potencjalną:
Ep = m .g .h { kg .m/s2 .m =kg . m2/s2 = J}
Ep =W
Przekształcenia wzoru:
M = Ep/g .h
H = Ep/ m . g
Ep − energia potencjalna
m − masa
h − wysokość
g ? współczynnik grawitacyjny
18 lis 19:38
qwerty: chodzilo o to, zeby ten drugi wzor sprowadzic do wspolnego mianownika i zeby w wyniku dalo
Ep=mgh
18 lis 19:44
Monika: kto wymyślił to zad
18 lis 19:48
qwerty: gosciu od fizyki, kazal udowodnic ze
Ep=(−G* Mm/r+h) + (GMm/r) daje mgh
18 lis 19:53
Monika: jakoś nie moge do tego dojść
18 lis 19:58
qwerty: no ja wlasnie tez nie
18 lis 19:59
Monika: może się nie da
18 lis 20:01
Monika: jeszcze nad tym pomyśle
18 lis 20:25
qwerty: ok, dzieki
18 lis 20:39
banan: up! (Ewentualnie skoro wiem że r >> h to mogę w przybliżeniu uznać, że 1/ (r2+rh) jest równe
1/r2 ?)
19 cze 00:15
Nienor: Po pierwsze E
P=mgh jest dobrym przybliżeniem tylko do ok. 10 km od powierzchni Ziemi, po
drugie to co podajecie jest tu zbędne.
Wystarczy wiedzieć, że pole grawitacyjne jest polem potencjalnym, więc obowiązuje w nim
zależność:
W=ΔE, patrząc na fakt, że energia potencjalna jest zdefiniowana tak, iż jej zmiana nie zależy
od wyboru miejsca 0
W=E
p
W=Fs (oczywiście w pewnym uproszczeniu)
E
p=Fs=mas=mah, jeżeli wyznaczymy doświadczalnie, że to a jest w przybliżenoiu stałe i
oznaczymy je jako g, to:
E
p=mgh
19 cze 03:52
hesjan: Wg mnie banan miał dobre podejście, z takim założeniem już da się to przekształcić ładnie.
30 sty 07:24