matematykaszkolna.pl
wyprowadzic wzor na energie potencjalna qwerty: wyprowadzic wzor Ep=mgh ze wzoru : Ep=(−G* Mm/r+h) + (GMm/r)
18 lis 19:35
Monika: To fizykaemotka
18 lis 19:35
qwerty: wiem, ale moze ktos potrafi i pomoze licze na Was! emotka
18 lis 19:37
Monika: Wzór na energię potencjalną: Ep = m .g .h { kg .m/s2 .m =kg . m2/s2 = J} Ep =W Przekształcenia wzoru: M = Ep/g .h H = Ep/ m . g Ep − energia potencjalna m − masa h − wysokość g ? współczynnik grawitacyjny
18 lis 19:38
qwerty: chodzilo o to, zeby ten drugi wzor sprowadzic do wspolnego mianownika i zeby w wyniku dalo Ep=mgh
18 lis 19:44
Monika: kto wymyślił to zad
18 lis 19:48
qwerty: gosciu od fizyki, kazal udowodnic ze Ep=(−G* Mm/r+h) + (GMm/r) daje mgh
18 lis 19:53
Monika: jakoś nie moge do tego dojść
18 lis 19:58
qwerty: no ja wlasnie tez nie
18 lis 19:59
Monika: może się nie da
18 lis 20:01
Monika: jeszcze nad tym pomyśle
18 lis 20:25
qwerty: ok, dzieki
18 lis 20:39
banan: up! (Ewentualnie skoro wiem że r >> h to mogę w przybliżeniu uznać, że 1/ (r2+rh) jest równe 1/r2 ?)
19 cze 00:15
Nienor: Po pierwsze EP=mgh jest dobrym przybliżeniem tylko do ok. 10 km od powierzchni Ziemi, po drugie to co podajecie jest tu zbędne. Wystarczy wiedzieć, że pole grawitacyjne jest polem potencjalnym, więc obowiązuje w nim zależność: W=ΔE, patrząc na fakt, że energia potencjalna jest zdefiniowana tak, iż jej zmiana nie zależy od wyboru miejsca 0 W=Ep W=Fs (oczywiście w pewnym uproszczeniu) Ep=Fs=mas=mah, jeżeli wyznaczymy doświadczalnie, że to a jest w przybliżenoiu stałe i oznaczymy je jako g, to: Ep=mgh
 MG 
g≈

R2 
19 cze 03:52
hesjan: Wg mnie banan miał dobre podejście, z takim założeniem już da się to przekształcić ładnie.
30 sty 07:24