granica
Tarkus: Oblicz granicę funkcji
prosiłbym o wyjaśnienie jak doszliście do rozwiązania
18 lis 19:20
sushi_ gg6397228:
| | a2−b2 | |
do licznika (a−b)= |
| |
| | a+b | |
18 lis 19:23
Tarkus: ok ale nie wiem co dalej
18 lis 19:41
18 lis 19:47
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
18 lis 19:47
sushi_ gg6397228:
przeciez w mianowniku bylo x2−4
zrob w liczniku porzadki−−> potem wyciagnij cos przed nawias
18 lis 19:48
Tarkus: | 4(x−2) | |
| |
| (x−2)(x+2)(√4x+1+3) | |
18 lis 19:57
18 lis 19:58
sushi_ gg6397228: bingo
18 lis 20:03
Tarkus: dzięki będę miał jeszcze parę przykładów zaraz
18 lis 20:10
18 lis 20:14
Ed: w pierwszym rozloz licznik i mianownik na czynniki
w drugim a2−b2 = (a−b)(a+b) licznik i mianownik
w trzecim bedzie sposob z liczba e
18 lis 20:26
Tarkus: | | (2x−√3x)(2x+√3x) | |
co do 1 |
| |
| | (x√2−√9x)(x√2+√9x) | |
i x wyciągnąć z licznika i mianownika ?
18 lis 20:43
sushi_ gg6397228:
po co wzory skroconego mnozenia, wyciagnij po prostu od razu x przed nawias
18 lis 20:45
Tarkus: | | x(4x−3) | | 3 | |
czyli 1 |
| = |
| ? |
| | x(2x−9) | | 9 | |
ale nie wiem jak 2 następne rozwiązać
18 lis 22:16
Tarkus: mógłby ktoś pomoc w tych 2
20 lis 21:39
Tarkus: | | 3x−1 | | 3x+2−3 | | 3 | | 3 | |
( |
| )2x = ( |
| 2x = (1− |
| )2x = ((1− |
| )x)2 = |
| | 3x+2 | | 3x+2 | | 3x+2 | | 3x+2 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
(((1− |
| 3x+2−2)13)2) = ((1− |
| )3x+2*(1− |
| )−2)13)2 |
| | 3x+2 | | 3x+2 | | 3x+2 | |
=
| | 1 | | 1 | |
(( |
| 3*1)13)2 = ( |
| )2 dobrze? |
| | e | | e | |
21 lis 11:21
Basia:
21 lis 11:46
Tarkus: | | 2x3 | | x2 | |
a cos takiego ? x→−∞ ( |
| − |
| ) |
| | 3x2+2 | | 2x+1 | |
21 lis 12:14
Tarkus: dzieliłem przez największy x w obu liczbach ale co dalej?
21 lis 12:15
Tarkus: | 2x | | x | | −∞ | | −∞ | |
| − |
| = |
| − |
| = −∞ +∞ = 0 |
| | | | 3 | | 2 | |
czy to może być tak?
21 lis 22:47
Basia:
nie; +∞ −∞; −∞+∞ to symbole nieoznaczone czyli nie wiadomo co będzie
do wspólnego mianownika, wymnożyć, poredukować i dopiero potem dzielić przez najwyższą potęgę
mianownika
21 lis 22:59
Tarkus: | 4x4+2x3−3x4−2x2 | | x4+2x3−2x2 | |
| = |
| = |
| 6x3+3x2+4x+2 | | 6x3+3x2+4x+2 | |
21 lis 23:53
Tarkus: może ktoś mi to rozwiązać granica ciągu :
| | (a−b)(a+b) | |
robilem z a2−b2= |
| a nie wiem co dalej |
| | a+b | |
22 lis 15:25
Tarkus: bardzo proszę o pomoc
22 lis 21:12
Tarkus: bardzo proszę
24 lis 21:30
Ed: | | 3 | | 10 | | 3 | | 10 | |
lim( |
| − |
| ) = [ |
| − |
| = 0 − 0 ] = 0  |
| | n | | √n | | ∞ | | √∞ | |
24 lis 21:34
Tarkus: ed a 2 przykład z 18 lis 20:14
24 lis 21:39
Tarkus: | | x2−√x | | (x−x14)(x+x14) | |
x→1 |
| = |
| = |
| | 1−√x | | (1−x14)(1+x14) | |
1 ?
7 gru 11:01
Dzanek9: Pomocy

Jak mam to zrobić

Granica funkcji...
3x
4 − 4x
3 +1
23 sty 22:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
a granica dąży do
23 sty 22:24
Dzanek9: Do minus nieskonczonosci
23 sty 22:38
Dzanek9: I ile to jest nieskończoność razy nieskończoność
23 sty 22:38
Aga1.: | | 4 | | 1 | |
lim x→−∞(x4−4x3+1)=lim x→−∞x4(1− |
| + |
| )=∞ |
| | x | | x4 | |
23 sty 22:40
Dzanek9: Czyli ta funkcja niebedziesz miała asymptot
23 sty 22:41
Dzanek9: A granica takie funkcj 3x
4−4x
3+1 / x
23 sty 22:43
Aga1.: Nie ma asymptoty pionowej, poziomej ,dlaczego ?
A wiesz dlaczego nie ma asymptoty ukośnej ?
23 sty 22:47
Dzanek9: No wlasnie niewiem czy ma czy nie bo Niemiec rozwiązać tego.
23 sty 22:48
Dzanek9: Nieumiem *
23 sty 22:48
Aga1.: Dziedziną funkcji wielomianowej y=x4−4x3+1
jest zbiór R. Jeśli dziedziną jest R, to od razu piszemy, że nie ma asymptot pionowych.
Nie ma poziomych gdy granica funkcji przy x→−(+)∞ jest równa ∞ lub −∞.
Na asymptotę ukośną są wzory.
23 sty 22:54
Dzanek9: Looooooo to w takim razie wyszło mi dobrze, ze wzoru rownież wychodzi ze niema asymptot
ukosnych

dziękuje Ci bardzo za pomoc
23 sty 22:57
a: limx→1 x3 +2x−3 przez x2−4x+3
31 sty 18:27
a: x3−x2
1 lut 20:58