Funkcja liniowa pomocy
Kochanica: Funkcje liniowe f i g są określone wzorami f(x)=(a+2)x−2a, g(x)=−2x+2−4a. Wiedząc, że wykresy
tych funkcji są prostymi prostopadłymi:
a) wyznacz parametr a i miejsca zerowe obu funkcji
b)oblicz pole trójkąta ograniczonego wykresami funkcji f i g oraz osią OX
18 lis 19:15
18 lis 19:25
krystek: aby były prostopadłe musi spełniony być w−ek
a1*a2=−1
18 lis 19:27
Kochanica: Kochanica
27 lut 23:06
Kochanica: Funkcje liniowe f i g są określone wzorami f(x)=(a+2)x−2a, g(x)=−2x+2−4a. Wiedząc, że wykresy
tych funkcji są prostymi prostopadłymi: a) wyznacz parametr a i miejsca zerowe obu funkcji
b)oblicz pole trójkąta ograniczonego wykresami funkcji f i g oraz osią OX
27 lut 23:06
Szymon: Kochanica
Wyznacz a
(a+2)(−2)=−1
podczas do wzoru
miejsca zerowe możesz wyznacz na kilka sposobów
np oblicz f(0) i g(0) lub narysuj wykres funkcji i odczytaj
a co do B narysuj wykres funkcji i powinnaś zobaczyć co i jak dalej
27 lut 23:15
Eta:

a+2=0,5 ⇒ a= −1,5
to f(x)= 0,5x+3 ⇒ x
o= −6 to A(−6,0)
g(x)= −2x+8 ⇒ x
o= 4 to B(4,0)
więc |AB|=10
Punkt C jest punktem przecięcia prostych
0,5x+3=−2x+8 ⇒ ...... x=2 to y= −2*2+8 = 4 C(2,4)
więc h =4
| | 1 | |
P(ABC)= |
| |AB|*h = ..........= 20j2 |
| | 2 | |
27 lut 23:28