oblicz
Aga: Dany jest wielomian P(x)=(x−2)(x−m−5)(x−6m−20) wyznacz parametr m tak aby wielomian mial
dokladnie dwa pierwiastki
18 lis 19:09
ICSP: nie da się tego zrobić.
18 lis 19:11
sushi_ gg6397228:
mamy miejsca zerowe
kolejno z nawiasow
2
m+5
6m+20
i teraz trzeba poparowac i zobaczyc co wyjdzie
18 lis 19:16
krystek: a gdyby m+5=2 lub 6m+20=2 lub m+5=6m+20 wówczas mamy pierwiastek podwójny.
18 lis 19:18
ICSP: mi się zdaje że wielomian III stopnia nie może posiadać dwóch pierwiastków.
Może posiadać albo 0 albo 1 albo 3
18 lis 19:19
ICSP: ale pierwiastek podwójny to dwa pierwiastki.
18 lis 19:23
Aga: dziękuje za pomoc
18 lis 19:24
krystek: ale dwa miejsca zerowe! I dwa różne pierwiastki.
18 lis 19:36