Logika dla matematyka :)
Macius: Witam mam takie zadanie [(x+4)(x+2)<=0]⋀[−2(x+2)<=x+2 . Wyznacz wszystkie wartosci rzeczywiste
dla x dla ktorych forma zdaniowa jest zdaniem falszywym. Jak to wyliczac. Wiem ze koniunkcja
przyjmuje wartosci falszywe gdy p i q sa kolejno 1/0 , 0/1, 0/0 . Teraz jak to rozrysowac i
znalezc te x'sy. Rysowac na jednym ukladzie wspolrzednych te wartosci i robic sume zbiorow ?
nie chodzi mi o rozwiazanie tylko o metode zrobienia tego zadania.
18 lis 18:56
sushi_ gg6397228:
zrob osobno rysunek dla pierwszwego i drugiego
dla pierwszego −−> rozwiazanie prawdziwe: ...., rozwiazanie fałszywe: ...
dla drugiego−−> rozwiazanie prawdziwe: ...., rozwiazanie fałszywe: ...
18 lis 19:03
Macius: No okej tak zrobilem tylko teraz jak wyliczyc to z tymi falszywym w 3 przypadkach jest falszywe
zdanie jak pierwsze (prawda ) drugie (falsz ) itp. tak jak wyzej
18 lis 19:09
sushi_ gg6397228:
rozpatrujesz te przypadki, co zostaly podane przez Ciebie 1/0 0/1 i 0/0
18 lis 19:14
Macius: 
? sushi chodzi mi wlasnie o wyjasnienie jak to dziala bo rozwiazac te rownania to umiem
18 lis 19:14
Macius: Z pierwszego wychodzi prawda zakres <−4,−2> , drugie prawda <2,+∞) teraz na tym przykladnie wez
to jakos wyjasnij
18 lis 19:16
sushi_ gg6397228:
1.falsz (−∞; −4) u (−2, ∞) prawda <−4,−2>
2. falsz (−∞; 2) prawda <2, +∞)
1falsz, 2prawda : (−∞; −4) u (−2, ∞) i <2, +∞) wiec czesc wspolna bedzie <2, +∞)
......
18 lis 19:19
Macius: no ja czaje wsztstko sushi ale odp jest R/{2} jak do tego dojsc
18 lis 19:29
Macius: R/{−2}
18 lis 19:30
Macius:
18 lis 19:36
sushi_ gg6397228:
nie zapisales pozostalych warunkow ani czesci wspolnej
18 lis 19:37
Macius: Najlepiej zrob przyklad ja obadam i zobacze jak to dziala (x2−4>0)⋁(−x2+x+30<=0) Bylbym
wdzieczny jakbys to po prostu rozpisal zebym zasade zobaczyl jak to smiga.
18 lis 19:41
18 lis 20:03
Macius: JEST TU KTOS KTO MI TO PO PROSTU WYJASNI JAK TO DZIALA

/
18 lis 20:10
Macius: UP
18 lis 20:18
Macius: 
18 lis 20:54
lula:

zaznaczasz oba zbiory na wykresie
x∊<−4, −2> x∊<−2, +
∞)
całe zdanie jest prawdziwe dla x spełniającego ten iloczyn
czyli częścią wspólną jest x=−2
więc jest fałszywe dla pozostałych x czyli x∊R/{−2}
18 lis 21:04
Macius: czescia wspolna nie jest <−2, +∞) ?
18 lis 21:10
lula: nie
pierwsza nierówność jest od −4 do −2 i w tym to punkcie tylko się pokrywają
narysuj sobie samemu
18 lis 21:13
Macius:

no to wg mnie to powinno byc wspolny (−∞,−5)∪(6,+∞) Jest tu ktos ogarniety zeby to wytlumaczyc
i jakos zapisac bo juz nie mam czasu na to jedno zadanie , a nie bardzo chce sie poddawac...
18 lis 21:21
Macius: Pierwsza nierownosc mowi o x >0 czyli powyzej osi Ox . tj nie <−4, −2> tylko tak jak na rysunku
chyba ze cos nie ogarniam to lula wytlumacz
18 lis 21:23
lula:

(x+4)(x+2)≤0
x+4=0 x+2=0
x
1=−4 x
2=−2
więc x∊<−4, −2>
18 lis 21:37
lula:

−2(x+2)≤x+2
−2x−4≤x+2
−2x−x≤2+4
−3x≤6
x≥−2
więc x∊<−2, +
∞)
18 lis 21:40
lula: już ogarniasz?
18 lis 21:50
Macius: lula ogarniam tylko sie nie dogadalismy ty robisz moj pierwszy przyklad a ja na drugim bazuje

buehehe ok dziekuje
18 lis 21:55
lula: w drugim przypadku masz sumę dwóch nierówności więc x∊(−∞, −2)u(2, +∞)
więc fałsz jest x∊<−2, 2>
18 lis 22:07