podobieństwo figur proszę o pomoc!!!!
KaSS: uderzona bila potoczyła się z punktu A i po odbiciu od dwóch band zatrzymała się w
punkcie B. W jakich odległościach od narożnika c odbiła się od band.
Porównałem juz wszystkie trójkąty i co dalej

prosze o pomoc
1/y= 5-x/x
y/4-y=x/2
1/4-y=5-x/2
18 mar 11:02
Basia: Nie mam pojęcia o bilardzie. Czy tam nie ma dodatkowych informacji ? Na przykład pod
jakim kątem kula odbija się od tych band ? Bo jesli pod dowolnym to rozwiązań będzie
nieskończenie wiele.
Całkiem możliwe, że wiedza o tych kątach powinna wynikać ze znajomości fizyki.
Niestety z fizyki już nic nie pamiętam.
18 mar 11:09
KaSS: trójkąty podobne powstałe po odbiciu od band mają wymiary:
1, 5-x, przeciwprostokątnej nie ma
y, x , przeciwprostokątnej nie ma
4-y, 2, przeciwprostokątnej nie ma
należy tu obliczyć x i y
18 mar 12:00
KaSS:
←-----5→
|_____x|__
| /\ |
1 | / \ | |
|/ \ | y |
\ | | 4
\| |
/| |
/ | |
/ |__ _
^^^^
2
18 mar 13:42